jonas-stroms-tandlakeri03

Våra behandlingar

Kompositfyllning

En kompositfyllning fungerar bäst vid lagning av små hål. Fördelen med komposit är att fyllningen, till skillnad från amalgam, limmar sig fast till tanden. En annan fördel är att materialet ser naturtroget ut.

Om hålet är mindre blir hållbarheten oftast lång.

Tandkronor

När tanden nästan är förlorad kan en krona ofta återställa funktion och utseende. Kronor går att tillverka i flera olika material.

Vanligast är att innerkärnan på en krona görs i ett mycket hållbart material, till exempel guld eller titan. De senaste årtiondena har även helkeramiska kronor börjat användas allt mer. En tandkrona görs individanpassad och framställs av en tandtekniker. Ibland är tanden så skadad och kort att den inte kan bära en krona. Då kan tanden förlängas med ett stift, eller pelare som det också kallas. Stiftet sätts fast inne i roten och tanden måste då vara rotfylld. På stiftet kan en krona sedan fästas. Stift görs ofta i en guldlegering men också i titan, komposit eller kolfiber.

Inlägg

Ett större hål som går ner mellan tänderna lagas vanligtvis effektivt med ett inlägg. Enkelt förklarat är det en fyllning som skapats utanför munnen.

Inlägg går att tillverka i flera olika material. Vanligast är inlägg i keramiskt material, guld och komposit. En stor fördel med inlägg är att formen oftast blir bättre jämfört med amalgam eller komposit. Det kan också tillverkas i ett mer hållbart material. Dock krävs fler arbetsmoment, jämfört med andra typer av fyllningar. Därför blir kostnaden till en början högre än vid en vanlig fyllning.

Implantat

Tänder slits med tiden. Ibland så mycket att de går förlorade. De vanligaste orsakerna till tandförluster är tandlossningssjukdomar, karies och frakturer. Sedan ett par decennier tillbaka finns hjälp att få, i form av implantat. Behandlingen innebär att en titanskruv får växa fast i käkbenet. I nästan alla fall går det att få tänder som sitter fast och ser naturliga ut med hjälp av denna behandling.

Behandlingen med implantat har en mycket god prognos. Undersökningar visar att 90 – 99 procent av broar som installerats fungerar bra under många år. Enstaka implantat når upp till 95 procent. Majoriteten av dem som får implantat bör kunna räkna med en livslång ersättning för sina förlorade tänder. Titanfixturer slits inte, men tänderna kan däremot behöva bytas ut.

Implantat – en hållbar lösning!

Rotbehandling

Det finns flera orsaker till att pulpan inuti tanden dör, till exempel karies, läckande fyllningar och tandgnissling.

En inflammation eller infektion inne i tanden innebär att pulpan är skadad. Besväras du av molande värk, känslighet för kyla och värme, svullnad och ömhet kan det vara tecken på en skadad pulpa. Det är dock inte alltid du får symptom. En levande pulpa är förstås att föredra, men tanden går att rädda även om pulpan skulle dö. Lösningen är rotbehandling.